Στην πρώτη τάξη του Δημοτικού στο Πυργί το 1966… & Το Δημοτικό Σχολείο Πυργίου…

 Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

 

Ναι, τέλος στο σχολείο για… φέτος… αλλά όχι για …πάντα κι αυτό το γράφω για τους αμελείς φίλους μας  μικρούς μαθητές που θα πρέπει το καλοκαίρι πότε-πότε να ανοίγουν κι ένα βιβλίο να μην ξεχάσουν όσα έμαθαν από το δάσκαλο τους, όσα τους δίδαξε η κυρία ή ο κύριος τους που δυστυχώς αυτή τη σχολική χρονιά λόγω της πανδημίας ήταν λίγα.

Εμείς πάμε σήμερα στο ωραιότερο μεσαιωνικό χωριό της Χίου, το Πυργί με τα ξυστά – ζωγραφιστά σπίτια για να… αποχαιρετήσουμε τα τελειόφοιτα πρωτάκια όχι της φετινής χρονιάς αλλά της σχολικής τάξης του 1965-1966.

Την ευκαιρία για το νοσταλγικό αυτό ταξίδι στη σχολική ζωή του χθες μας την δίνει η κυρία Αγγελική Κλεισσά κάτοικος του Πυργίου με την άδεια δημοσίευσης της σχολικής αυτής φωτογραφίας.

Στη  φωτογραφία του αρχείου της  έτους 1966 βλέπουμε –εκτός από την ίδια-, όλα τα μικρά Πυργουσάκια μαθητές της Α’ τάξης Δημοτικού εκείνης της σχολικής χρονιάς (1965-1966)  με την νεαρή δασκάλα τους κυρία Τούλα.

-Δεν θυμάμαι κυρία Γαΐλα τίποτα περισσότερο για την κυρία μας, την δασκάλα μας  την κυρία Τούλα γιατί έμεινε πολύ λίγο στο σχολείο μας. Δεν ήταν Χιώτισσα και πήρε γρήγορα μετάθεση για άλλη πόλη. Θα σας δώσω όμως τα ονόματα των συμμαθητών μου που είναι στην φωτογραφία. Αυτοί είναι:

Αγγελική Κλεισσά/Μαρία Καπετάνου/Κυριακή Γιαννίρη/Λαμπρινή Βολάκη/Ειρήνη Ψύλλου/Καλλιόπη Κλεισσά/Καλλιόπη Νικολού/Αργυρώ Ζερβούδη/Βενετία Δαβάζογλου/Μαρία Μπολλά/Αγγελική Μεργέ/Ειρήνη Μπατά /Μαρία Βασίλη/Βασιλική Νικολού/Αγγελική Μπενέτου/Βασιλική Λαγούδη/Βασιλική Γιαννακή/Κώστας Θεοτοκάς/Αντώνης Σταμούλης/Παντελής Παντελάκης/Νίκος Γκλώτσος/Νίκος Σεράφης/Ιωάννης Λαγούδης/Κώστας Παπαδόπουλος/Νικόλαος Θεοδωράκης/Φώτιος Πιτσόλης/Νίκος Κωτάκης/Ηλίας Καρδερίνης/Νίκος Γιαννακής/Γιάννης Θεοτοκάς/Γιάννης Πιτσόλης.

Υπάρχουν στη φωτογραφία και δυο τρία ακόμη παιδιά που δεν φαίνονται καλά, ζητώ συγγνώμη από τους ίδιους αλλά κι από εσάς που δεν σας δίνω τα ονόματα τους.

Εσείς Αγγελική μείνατε μόνιμα ‘πιστή’ στο Πυργί, ζείτε στο χωριό σας κι ασχολείστε με την μαστίχα. Τα υπόλοιπα παιδιά, οι συμμαθητές της πρώτης τάξης του ΄66  τι απέγιναν; Ζουν στο Πυργί;

-Δυστυχώς  χάσαμε πρόωρα την Κυριακή Γιαννίρη, την Καλλιόπη Νικολού και τον Νικόλαο Θεοδωράκη. Αιωνία τους η μνήμη, θα τους θυμόμαστε πάντα.Από τα υπόλοιπα παιδιά άλλα κατοικούν μόνιμα στο χωριό όπως κι εγώ, άλλα σε γειτονικά χωριά, στην  πόλη της Χίου ή την Αθήνα. Κάποιοι από αυτούς μετανάστευσαν στην Αμερική.

Να σας πω και κάτι που νομίζω θα σας ενδιαφέρει. Ο συμμαθητής μου ο Κώστας  Παπαδόπουλος είναι τώρα δάσκαλος και ταυτόχρονα διευθυντής στο Δημοτικό μας  Σχολείο.

Το ίδιο σχολείο Αγγελική; Λειτουργεί ακόμη;

-Ασφαλώς κυρία Γαΐλα. Εδώ φοίτησε κι ο γιός μου ο Γιώργος.

 

Δημοτικό Σχολείο Πυργίου Χίου.

 

Αφορμή λοιπόν, η φωτογραφία της κυρίας Αγγελικής για μια μικρή αναφορά στο σχολείο του Πυργίου. Κι αναζητώντας πληροφορίες για το σχολείο ανακάλυψα χιώτικη τηλεοπτική εκπομπή που παρουσίαζε το σχολείο στο Πυργί.

Εκεί σε αυτή την εκπομπή ο κύριος Κώστας Παπαδόπουλος μίλησε για το σχολείο και ξενάγησε τον δημοσιογράφο στους χώρους του.

Από τις πληροφορίες που έδωσε ο κύριος διευθυντής μαθαίνουμε ότι το σχολείο άρχισε να λειτουργεί το 1924! Δηλαδή όπως κι ο ίδιος ανέφερε σε λίγο θα συμπληρώσει 100 χρόνια συνεχούς λειτουργίας.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό πέτρινο οικοδόμημα το οποίο οικοδομήθηκε με δωρεές, έχει σχήμα Η και γνώρισε …μεγάλες δόξες εφόσον τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του φοιτούσαν έως και 80 μαθητές σε κάθε τάξη.

Άλλες εποχές τότε, μετά το ’50 και κυρίως λόγω της εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης των κατοίκων του Πυργίου οι μαθητές του σχολείου  που ξεκίνησε την λειτουργία το 1924 με  350! μαθητές  – όπως μας πληροφορεί  και πάλι ο κύριος Παπαδόπουλος στην εκπομπή-,λιγόστευαν.  Ο αριθμός λοιπόν, των μαθητών από εκείνα τα χρόνια μέχρι τώρα διαρκώς μειώνεται. Σήμερα;

Σήμερα το Δημοτικό Σχολείο Πυργίου -Σχολικό Κέντρο από το 1997-, εξυπηρετεί τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής όπως τα Αρμόλια, Ολύμπους, Μεστά, Ελάτα και σαφώς και το ίδιο το Πυργί.

Στο διαδίκτυο διάβασα άρθρο σε Χιακή εφημερίδα  του 2020 για σειρά εργασιών και παρεμβάσεων στο πρωτοβάθμιο Σχολείο Πυργίου  για την ενεργειακή αναβάθμιση του κι ένα ακόμη άρθρο αυτή τη φορά του Θοδωρή Πυλιώτη στις 2/6/2021 και στην ertnews.gr όπου αναφέρει  ότι ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου «Επισκευαστικές εργασίες σχολικών συγκροτημάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Χίου για το έτος 2020», από τον Δήμο Χίου, κι ανάμεσα στα σχολεία είναι κι αυτό του Πυργίου. Αυτά όλα σημαίνουν ότι το σχολείο συνεχώς εκσυγχρονίζεται.

Να ευχηθούμε το σχολείο στο Πυργί να συνεχίσει το ρόλο του, ρόλο δημιουργίας καλλιεργημένων ανθρώπων.

Καλό Καλοκαίρι  στον εξαίρετο Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Πυργίου κύριο Κώστα Παπαδόπουλο, στους  υπόλοιπους δασκάλους  καθώς και στους μικρούς μαθητές του ιστορικού αυτού σχολείου. Καλό Καλοκαίρι Πυργί.

Φωτογραφία σχολείου Πυργίου: Διαδίκτυο.

Φωτογραφία Α’τάξης δημοτικού σχολείου Πυργίου, σχολικό έτος 1965-1966, Αγγελική Κλεισσά. Την ευχαριστώ θερμά.

Για την diafaneia.eu.

Τασσώ Γαΐλα.

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.